Archiv ukončených projektů

Název:Komplementární systém odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání (úrazové pojištění) jako součást sociálního systému
Číslo:HS98/03
Nadřazený projekt:
Řešitel:Ing. Miloš Paleček, CSc.
Poskytovatel:
Spoluřešitel:
řešitel-cizí:
Spoluřešitel cizí:
Doba řešení od:01/2003
Doba řešení do:11/2003
Příjemce:
Zdroj:
Spolupříjemce:
Popis:Cílem projektu je návrh nového systému úrazového pojištění zahrnující organizační a technické aspekty, finanční a informační toky, preventivní a motivační nástroje a způsob realizace.
Výsledky:
Výstup:

V - Výzkumná zpráva obsahující utajované informace (takový výsledek lze do RIV vložit pouze v případě, že zpráva obsahuje utajované informace a pole R12 = U), nebo souhrnná výzkumná zpráva. PALEČEK, Miloš; KUČINA, Pavel; JANOUŠEK, Vladimír. Komplementární systém odškodňování pracovních úrazů a nemocí z povolání (úrazové pojištění) jako součást sociálního systému. Závěrečná výzkumná zpráva. Praha : VÚBP, 2003. 8 s.
Anotace: Návrh věcného záměru zákona o úrazovém pojištění stanoví pojmy pro účely zákona. Úrazové pojištění se vztahuje na zaměstnavatele a jejich zaměstnance, kteří jsou s nimi v pracovním poměru nebo v pracovním vztahu na základě dohody o pracovní činnosti. Úrazové pojištění se vztahuje i na organizační složky státu. Jsou stanovena práva a povinnosti subjektů úrazového pojištění. Návrh věcného záměru obsahuje nově konstruované úrazové dávky a náhrady. Úrazové dávky, zejména úrazová renta má motivovat poškozeného k návratu do pracovního procesu. Nově jsou stanoveny instituty úrazové rehabilitace, prevence a systém bonus-malus. Navrhuje se svěřit provádění úrazového pojištění České správě sociálního zabezpečení.
Klíčová slova: accident insurance; occupational acccident; occupational disease; fulfilment of working tasks; compensation; premium payer; average; premium; treatment expenses; insured person; health damage; damage; damage prevention; rehabilitation.