Výstupy výzkumu a vývoje

Název:Návrh systému řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a prevence pracovních rizik pro státní organizace s více jak 500 zaměstnanci - souhrnná výzkumná zpráva
Druh:V - Výzkumná zpráva obsahující utajované informace
Tvůrci:TILHON, Jiří; DRIEMEROVÁ, Iva
Dodavatel:Ministerstvo práce a sociálních věcí
Odkaz:
Aktivita:Institucionální podpora
RIV VaVaI:https://www.isvavai.cz/riv?s=rozsirene-vyhledavani&ss=detail&n=0&h=RIV%2F00025950%3A_____%2F19%3AN0000038%21RIV20-MPS-00025950
Rok:2019
Popis:Hlavním cílem výzkumného úkolu „Návrh systému řízení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a prevence pracovních rizik pro státní organizace s více jak 500 zaměstnanci“ bylo zpracování návrhu směrnice k organizaci zabezpečení bezpečnosti a ochrany zdraví při práci a prevence pracovních rizik ve státních organizacích s více než 500 zaměstnanci. Souhrnná výzkumná zpráva poskytuje teoretický a analytický podklad pro tvorbu tohoto návrhu.

Úvodní část poskytuje základní orientaci v problematice státních organizací, jejich struktuře a fungování. Další část tvoří charakteristika řízení BOZP, ve smyslu existence systému managementu BOZP, a charakteristika pragmatického přístupu k řešení požadavků právních a technických předpisů na úseku BOZP, v oblasti tzv. prevence rizik (BOZP). Součástí zprávy jsou i závěry ze šetření, které mělo za cíl ověřit způsoby řízení BOZP v praxi. Osloveni byli vedoucí pracovníci těchto pracovišť.

V závěru jsou pak uvedena opatření ke zlepšení systému řízení BOZP ve státních organizacích s více jak 500 zaměstnanci.

Součástí výzkumné zprávy je i navazující podniková dokumentace s návrhy metodik např. pro postup při analýze pracovních rizik, organizace a věcné náplně školení zaměstnanců různých profesí v organizaci a náplň vzdělávání zaměstnanců v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci, systém kontroly plnění povinností při řízení BOZP.