Aktuálně řešené projekty

Název:Výzkum nástrojů spolehlivosti a optimalizace činnosti lidského činitele v citlivých pracovních systémech
Číslo:04-S4-2022-VUBP
Nadřazený projekt:
Řešitel:Ing. Martina Pražáková
Poskytovatel:Ministerstvo práce a sociálních věcí
Spoluřešitel:
řešitel-cizí:
Spoluřešitel cizí:
Doba řešení od:01/2022
Doba řešení do:12/2024
Příjemce:Výzkumný ústav bezpečnosti práce, v. v. i.
Zdroj:Institucionální podpora
Spolupříjemce:
Popis:Výzkumný úkol bezprostředně navazuje na projekt institucionální podpory 03-2020-VÚBP Specifikace požadavků zákona o prevenci závažných havárií v oblasti výroby a skladování výbušnin, střeliva, munice a pyrotechnických výrobků, kde analýza dostupných dat potvrdila nezbytnost výzkum v této oblasti prohloubit. Zaměření na oblast výbušných látek bude dílčím cílem. Záměr výzkumného úkolu vychází ze strategického rámce EU a reaguje na výzvu Komise EU v oblasti bezpečnosti a ochrany zdraví při práci na období 2021–2027, kde je jedním z klíčových cílů lepší prevence úrazů na pracovišti. Zamýšlené metodické materiály a podklady pro předpisy nelegislativní povahy, tedy podklady pro koncepční dokument státní správy, se zaměří na cílovou skupinu zaměstnavatelů, v jejichž podnicích existují zvlášť citlivé pracovní systémy, kde selhání lidského činitele může způsobit závažné následky na zdraví a životech lidí, majetku a životním prostředí za účelem posílení znalostní základny a zvyšování informovanosti zejména jako prevence závažných následků na zdraví a životech lidí.
Výsledky:
Výstup:

2022

Jost - DOSOUDIL, Tomáš …[et al.]. Výzkum nástrojů spolehlivosti a optimalizace činnosti lidského činitele v citlivých pracovních systémech: záměr autonomního projektu. Časopis výzkumu a aplikací v profesionální bezpečnosti [online]. 2022, roč. 15, č. 3-4. Dostupný z: https://www.bozpinfo.cz/josra/vyzkum-nastroju-spolehlivosti-optimalizace-cinnosti-lidskeho-cinitele-v-citlivych-pracovnich. ISSN 1803-3687.

2023

O - Informace o projektu zaměřeném na nástroje spolehlivosti a optimalizace činnosti lidského činitele – příspěvek na konferenci Aprochem